nielegalne upraszczanie ulamków
faly: Mój przykład: skracanie ułamka przez skreślanie identycznych cyfr w liczniku i mianowniku.
1664 = 14
obie 6 zostały skreślone i uzyskaliśmy taki wynik
Jaki jest inny przykład takiego niedopuszczalnego skracania ułamków?
24 lis 12:04
kochanus_niepospolitus:
Szczerze mówiąc, to ciężko pomyśleć o innych abstrakcyjnych rzeczach, na które mogą wpaść
uczniowie

Chyba jedynie nauczyciele mogą podać przykłady z jakimi się zetknęli.
Ja tylko podam taki sztandarowy przykład (co do dodawania ułamków)
| 2 | | 1 | | 2+1 | | 3 | |
| + |
| = |
| = |
| |
| 3 | | 2 | | 3+2 | | 5 | |
24 lis 12:13
faly: Tu chodzi chyba o to, żeby nawet na niedopuszczalna wersja okazała się być poprawną, tak jak w
przykładzie.
Może być ten sam pomysł ze skreślaniem tych samych liczb. Ja nie mogę na nic wpaść
24 lis 12:17
Jerzy:
| | log 7 | | 7 | |
Ja widziałem studenta, który tak skracał: |
| = |
| |
| | log 8 | | 8 | |
24 lis 12:18
kochanus_niepospolitus:
no to jedziemy:
| | 1X | | 1 | |
Mamy ułamek postaci |
| = |
| |
| | XY | | Y | |
a więc możemy zapisać równanie:
10*X + Y = Y*(10 + X)
10X + Y = 10Y + XY
10X = Y(9+X)
Y musi być liczbą naturalną z przedziału <1 ; 9 > , tak samo X
Więc podstawiamy po kolei:
| | 11 | |
X=1 to Y=1 (oki ale to jest trywialne bo |
| = 1  ) |
| | 11 | |
| | 20 | |
X = 2 to Y = |
| odpada |
| | 11 | |
| | 30 | | 5 | |
X = 3 to Y = |
| = |
| odpada |
| | 12 | | 4 | |
| | 40 | |
X = 4 to Y = |
| odpada |
| | 13 | |
| | 50 | | 25 | |
X = 5 to Y = |
| = |
| odpada |
| | 14 | | 7 | |
X = 6 ... mamy w przykładzie
| | 70 | | 35 | |
X = 7 to Y = |
| = |
| odpada |
| | 16 | | 8 | |
| | 80 | |
X = 8 to Y = |
| odpada |
| | 17 | |
Więc mamy jeszcze:
24 lis 12:25
kochanus_niepospolitus:
Można też ogólnie zapisać ułamek jako:
czyli:
(10X +Y)*Z = Y(10Z +X)
10XZ + YZ = 10YZ + XY
X(10Z−Y) = 9YZ
i tutaj sprawdzasz dla Y i Z z przedziału <1 ; 9> czy dla jakiś z nich X wyjdzie liczba
naturalna z tegoż przedziału (Z =1 już masz zrobiony powyżej).
Trochę roboty z tym jest.
24 lis 12:28
iteRacj@:
@
Jerzy ten student przestał tak skracać, czy przestał być studentem?
| | sin(3x) | |
moje spostrzeżenie |
| → (skreślone trójki) = sin(x) |
| | 3 | |
24 lis 12:29
iteRacj@: * i dla x=0 się zgadza
24 lis 12:30
kochanus_niepospolitus: Wprowadziłem sobie do excela (jako, że leń jestem) i mamy jeszcze takie dwa ułamki:
Więcej nie ma
24 lis 12:49
kochanus_niepospolitus:
Z
1 2 3 4 5 6 7 8 9
1 0,95 0,93 0,92 0,92 0,92 0,91 0,91 0,91
2 2,25 1,93 1,89 1,88 1,86 1,85 1,85 1,84
3 3,86 3,18 2,92 2,87 2,84 2,82 2,81 2,79
4 6 4,5 4,15 3,91 3,86 3,82 3,79 3,77
5 9 6 5,4 5,14 4,91 4,85 4,8 4,76
6 13,5 7,71 6,75 6,35 6,14 5,91 5,84 5,79
7 21 9,69 8,22 7,64 7,33 7,13 6,9 6,83
8 36 12 9,82 9 8,57 8,31 8,13 7,9
9 81 14,73 11,57 10,45 9,88 9,53 9,3 9,13
Oczywiście X>9 także nie wchodzi w rachubę
24 lis 12:53
yht:
| | sin(3x) | |
dowód że |
| = sin(x) |
| | 3 | |
przez "indukcję"
1. zauważmy że dla x=0 równość zachodzi
2. załóżmy że x = n*π
3. dla n=1
| | sin(3π) | | 0 | |
L = |
| = |
| = 0 = sin(π) = P |
| | 3 | | 3 | |
4. dla n=k
| | sin(3kπ) | | 0 | |
L = |
| = |
| = 0 = sin(kπ) = P |
| | 3 | | 3 | |
5. dla n=k+1
| | sin(3k+3)π | | sin(3kπ+3π) | | sin(3kπ−π) | | sin(π−3kπ) | | sin(3kπ) | |
L = |
| = |
| = |
| = |
| = |
| |
| | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | |
P = sin(k+1)π = sin(kπ+π) = sin(π+kπ) = −sin(kπ) = 0
L = P
24 lis 13:23
iteRacj@:
"dowód" elegancki !
dziewczynę, która to odkryła i próbowała stosować się udało przekonać, że to nie jest dobry
pomysł
pomogło ustalenie zbioru wartości obu funkcji
24 lis 14:05