Granica
Nowicki: Jaka jest tego granica
24 lis 11:50
Jerzy:
Zastanów się co rośnie szybciej, licznik ,czy może mianownik ?
24 lis 11:51
jc:
0 ≤ n/2
n ≤ 2/(n−1) →0, wniosek n/2
n →0
24 lis 11:53
Nowicki: Wiadomo że mianownik rośnie wykladniczo. Duzo szybciej niż wielomianowa w liczniku.
Moja intuicja mówi że lim to 0. Ale licznik też rośnie, wiec nie jestem pewien.
24 lis 11:54
kochanus_niepospolitus:
a może takie szacowanie pomoże:
2n = 2*2*...*2 > 2+2+....+2 = n*2 > n*1 = n
24 lis 12:16
Nowicki: Dzięki. A czy za każdym razem jesli funkcja ktora rosnie szybciej jest w mianowniku to lim to
0?
24 lis 12:35
kochanus_niepospolitus:
oczywiście
W końcu najpierw mamy (hipotetyczne liczby − wprowadzone tylko by zobrazować sytuację):
| | 13,5 | |
a dla n = 400 mamy |
| |
| | 10000000000000000000000000000000000000 | |
| | 15 | |
a dla n = 5000000 będziemy mieć |
| |
| | 1034562 | |
24 lis 12:40
jc: Przecież masz rozwiązanie (11:53).
Co to znaczy " funkcja rośnie szybciej" ?
Czy funkcja x→3x rośnie szybciej od funkcji x →2x ?
Wg mnie TAK.
24 lis 12:44