Znajdź elementy podgrupy cyklicznej
Stormx: Niech G=Φ(15).
1) Znajdź elementy grupy podgrupy cyklicznej H generowanej przez a=11
2) Znajdź warstwę elementu x=4 względem podgrupy H.
Już znalazłam elementy grupy G i sprawdziłam, że nie jest cykliczna. Nie wiem, jak poradzić
sobie z tymi podpunktami
24 lis 11:13
jc: Czym jest grupa G?
24 lis 11:23
Stormx: Jest to grupa elementów które są względnie pierwsze z 15, czyli G={1,2,4,7,11,13,14}. Nie jest
cykliczna, ponieważ rząd żadnego elementu nie jest równy 8
24 lis 12:04
jc: G = Z15*
11*11 = 1, H={1, 11}
Warstwa = 4*H = {4*1, 4*11} = {4, 14}
24 lis 12:07
Stormx: Dziękuję. Mógłbyś jeszcze wyjaśnić, na czym dokładnie to polega?
24 lis 12:12
Adamm: a) masz element neutralny = 1
podnosisz 11 do kolejnych potęg, by zobaczyć czy jakieś inne liczby
oprócz 1 oraz 11 należą do zbioru
taka grupa składa się z elementów
e, g, g2, ..., gn−1
tutaj g=11
a rząd tej grupy (n) wyznaczamy poprzez kolejne potęgi 11
(to H ma być cykliczna a nie G, tak poza tym)
b) 4*H, mnożysz elementy H razy 4 od lewej strony
tak jak pokazał jc
24 lis 13:27
Stormx: Ok, teraz już stało się to trochę jaśniejsze
24 lis 17:25