Funkcja odwrotna
Werka: | | π | |
Wyznacz funkcję odwrotną do −3arcsin(0.5x +1) + |
| |
| | 2 | |
| | π | |
y = −3arcsin(0.5x +1) + |
| |
| | 2 | |
| | π | |
y − |
| = −3arccos(0.5x + 1) |
| | 2 | |
| π | | 1 | |
| − |
| y = arcxos(0.5x + 1) |
| 6 | | 3 | |
Teraz jak dalej?
Trzeba cosinusa nałożyć ale nie wiem jak
24 lis 10:26
Jerzy:
A skąd w drugiej linijce cos ?
24 lis 10:28
Werka: Ojej. Miałbyć sinus cały czas
24 lis 10:34
Jerzy:
| | π | | 1 | |
0,5x + 1 = sin( |
| − |
| y) |
| | 6 | | 3 | |
24 lis 10:38
Werka: | | π | | 1 | |
I dalej x = 2sin( |
| − |
| y) − 2 |
| | 6 | | 3 | |
I zamieniamy 'x' z 'y'?
24 lis 10:44
Jerzy:
Tak.
24 lis 10:45
Werka: Dziękuję bardzo
24 lis 10:46