Dany jest ciąg arytmetyczny (an) dla n≥1, w którym a7=1 , a11=9. a) Oblicz pierw
kala: Dany jest ciąg arytmetyczny (an) dla n≥1, w którym a7=1 , a11=9.
a) Oblicz pierwszy wyraz a1 i różnicę r ciągu (an)
b) Sprawdź, czy ciąg (a7,a8, a11) jest geometryczny
31 sty 19:52
kala: proszę o pomoc
31 sty 20:31
maruda: an=a1+(n−1)r a7=a1+(7−1)r=a1+6r a11=a1+(11−1)r=a1+10r a1+6r=1/*(−1) ;a1+10r=9
;−a1−6r=−1;a1+10r=9;;−a1+a1−6r+10r=−1+9;;;;4r=8/;4 r=2
a1+6r=1;a1+6*2=1;a1+12=1;a1=1−12;a1=−11
31 sty 21:07
Hhj:
25 wrz 16:52
Hhj:
25 wrz 16:52