Funkcja kwadratowa
Walec: Hejka pomógłby mi ktoś z takim zadaniem? Kompletnie nie wiem o co chodzi; od czego zacząć ...
Dla jakich wartości parametru m równanie 2x2 − m|x| + m − 2 = 0 ma dwa różne rozwiązania?
23 lis 23:50
Eta:
2|x|
2−m|x|+m−2=0 ma dwa różne rozwiązania
|x|= t≥0
2t
2−mt+m−2=0 ma dwa rozwiązania gdy:
1/ Δ=0 i t>0
lub
2/ Δ>0 i t
1, t
2 są różnych znaków czyli ze wzorów Viete
'a
t
1*t
2<0
Δ=m
2−8m+16 = (m−4)
2
| | m | |
Ad1/ Δ=0 ⇔ m=4 i t= |
| >0⇒ m=4 i m>0 ⇒ m=4 |
| | 4 | |
lub
| | m−2 | |
Ad2/ Δ>0 ⇔ m∊R i |
| <0 ⇒ m<2 |
| | 2 | |
Odp: m∊(−
∞,2) U {4 }
===============
24 lis 00:39
Walec: Dziękuję
24 lis 01:02
Eta:
24 lis 01:06