Równanie z logarytmami
Eliza: Witam, proszę o pomoc z następującym zadaniem.
10log2x + x3 log x = 1010
Nie bardzo wiem jak to ruszyć
10log2x = x2 (nie jestem pewna)
Można by jeszcze rozbić 1010 na sumę 103 i 101 ale to chyba nic nie da
23 lis 23:00
Adamm: x>0
10log2x+103log2x=1010
t=10log2x
t3+t=1010
po lewej, funkcja rosnąca, ma tylko jeden pierwiastek
t=10 jest rozwiązaniem (łatwo zauważyć)
10log2x=10
log2x=1
logx=1 lub logx=−1
x=10 lub x=1/10
23 lis 23:03
Eliza: czemu x
3 log x zamienia się w 10
3log2x
23 lis 23:16
Adamm: bo x=10logx
23 lis 23:17
Adamm: logx to taka liczba, że jak podniesiesz 10 do jej potęgi, to dostaniesz x
logab to taka liczba, że jak podniesiesz a do jej potęgi, to dostaniesz b
23 lis 23:18
Eliza: ach rozumiem, dziękuję
23 lis 23:21
koulllll: | | ⎧ | x gdy x≥0 | |
| |x| = | ⎨ | |
|
| | ⎩ | −x gdy x<0 | |
30 lis 22:20