pochodna
gg: oblicz pochodna
f(x)=ex*(x2−3)
23 lis 21:05
Mila:
A z czym masz problem?
f'(x)=(ex)'*(x2−3)+ex*(x2−3)'
Dokończ
23 lis 21:08
Janek191:
f '(x) = ex*(x2 − 3) + ex*2 x= ex*( x2 + 2 x − 3)
23 lis 21:09
gg: f'(x)=ex*(x2−3)+ex*2x=ex*x2−3ex+ex*2x=ex*(x2+2x−3) tak ?
i jeszcze mam z tego ekstrema policzyć
23 lis 21:12
Janek191:
ex > 0 dla x∊ℛ
23 lis 21:14
Mila:
Licz
f'(x)=0
23 lis 21:18
Janek191:
23 lis 21:33
Mila:

1)f(x)=e
x*(x
2−3)
f'(x)=0⇔( x
2 + 2 x − 3)=0⇔
x=−3 lub x=1
f(x)↑ dla x∊(−
∞,−3) w x=−3 pochodna zmienia znak i f(x)↓ dla x∊(−3,1)
⇔
f(x) ma maksimum lokalne w x=−3
f
maks=f(−3)=e
−3*((−3)
2−3)
============
f(x)↑ dla x>1
dla x=1 f(x) ma min lokalne
f(min)=f(1)=e
1*(1−3)
f
min=−2e
================
Wykres masz u
Janka
23 lis 23:48