Przestrzeń wektorowa - niezalezność liniowa
ktoś: Czy zbiór wektorów {sinx,cosx,x} jest liniowo niezależny w RR nad R
Nie rozumiem dodatkowo czemu jeśli zbiór jest w RR (bo rozumiem, że jest to zbiór R
wymiarowy tak?) czemu jest to przykładowo tylko sinx, gdy jak mamy wektor w R3 to jest on
przykładowo zapisany jako (1,0,1)
23 lis 20:24
jc:
a sin x + b cos x + c x = 0
Podstawiamy kolejno 0, π/2, π.
b = 0
a + πc/2 = 0
−b + πc=0
Stąd a=b=c, czyli wymienione funkcje są liniowo niezależne.
23 lis 20:46
ktoś: Dzięki. A mógłby ktoś wytłumaczyć z tym RR?
23 lis 20:59
Milo: RR to zbiór funkcji o dziedzinie rzeczywistej i wartościach rzeczywistych.
Ogólnie YX = {f | f: X → Y}
23 lis 21:20
ktoś: Ehh.. Czemu takie R3 oznacza (0,1,0) czyli wektor 3 wymiarowy a RR już co innego. Tylko
się miesza
23 lis 21:29
Milo: Definicja YX obowiązuje, gdy X,Y są zbiorami.
Liczba 3 nie jest zbiorem (znaczy może jest, ale to głębsza matematyka)
Ale intuicja za tym jest dość dobra:
R3 można utożsamiać ze zbiorem wszystkich 3−elementowych ciągów o wyrazach rzeczywistych
(Jak sam napisałeś (0,1,0) − jest to przykład takiego ciągu)
Czyli R3 = R{1,2,3}
23 lis 21:48
ktoś: Dzięki za wytłumaczenie
23 lis 21:57
ktoś: a sin x + b cos x + c x = 0
Podstawiamy kolejno 0, π/2, π.
b = 0
a + πc/2 = 0
−b + πc=0
A co do tego przykładu jeszcze
To skąd wiemy, że jak podstawimy 0 czy pi/2 albo pi to będziemy mieli =0?
23 lis 22:01
jc: Bo zero ma być dla każdego x, w szczególności dla wymienionych wyżej.
23 lis 22:05
ktoś: Ok to zrozumiałem. Ostatnie pytanie
Czemu wystarczy sprawdzić tylko dla tych 3 wartości?
Nie może być przykładowo te równanie =0 spełnione dla losowego pi/457?
23 lis 22:12
jc: A chciałbyś liczyć dla takie x?
23 lis 22:22
ktoś: Nie chciałbym, ale warunek brzmi, że
av1+bv2+cv3+... = 0
spelniony jest tylko tylko gdy a=b=c=d=...=0
Wiec gdyby dla takiego pi/457 byłoby te równanie spełnione gdy a=2, b=5, ... itd. czy nie
zaprzeczyłoby to wszystkiemu?
23 lis 22:25
Milo: Tylko to 0 po prawej to nie jest liczba, a funkcja stale równa 0 (element neutralny dodawania
wektorów z RR, czyli funkcji, a nie liczb z R).
Oznaczę ją θ, żeby się nie myliło z 0 należącym do R
Więc kiedy chcemy
asinx + b cosx + cx = θ
To mamy na myśli funkcję zerową, czyli taką, która ma wartość 0 dla każdego x
Dlatego wystarczy podstawić te 3 wartości − bo nawet, jeśli to się zeruje dla jakiegoś
przypadkowego x, to nie spełnia warunku niezależności, bo musiałoby się zerować dla każdego x.
W szczególności dla tych, które podstawiamy
23 lis 22:32
jc: Rozważasz kombinację 3 wektorów.
a sin x + b cos x + c x = 0
Wyszło a=b=c=0?
Tak więc wektory są liniowo niezależne.
Wystarczyło podstawić 3 dobrze dobrane wartości x.
Gdybyś jednak chciał pokazać, liniową zależność,
musiałbyś pokazać równość dla wszystkich x
lub skorzystać z jakiejś własności rozważanych funkcji.
23 lis 22:33
Milo: Powinno być "nawet, jeśli to się zeruje dla jakiegoś przypadkowego x przy współczynnikach nie
wszystkich równych 0, to jeszcze nie znaczy, że nie spełnia warunku niezależności"*
Mój błąd, późno już
23 lis 22:36
ktoś: Znaczy dalej nie rozumiem czemu 3 sprawdzenia dają nam pewność. Ale może jak popatrzę się w
ekran jeszcze z godzinę to może coś zatrybi.
23 lis 22:56