zad
Maciek: Wielomian 100x200+2x149+12x+8 został podzielony z resztą przez wielomian x3−x. Oblicz
współczynnik przy x2 reszty z tego dzielenia.
23 lis 20:22
Mila:
Co proponujesz?
23 lis 20:24
Adamm: x3=x to
100x200+2x149+12x+8=102x2+12x+8
współczynnik wynosi 102
23 lis 20:27
Maciek: mi wyszło 100
23 lis 20:28
Maciek: 100x200+2x149+12x+8=(x3−x)*P(x)+R(x)
100x200+2x149+12x+8=x(x−1)(x+1)*P(x)+R(x)
R(x)=ax2+bx+c
R(0)=8 ⇒ c=8
R(1)=122 ⇒ a+b+c=122
R(−1)=94 ⇒ a−b+c=94
2a+2c=216
2a=200
a=100
b=14
c=8
R(x)=100x2+14x+8
23 lis 20:32
Adamm: gdzieś się pomyliłem
x100=x*x99=x*x33=x*x11=x12=x4=x2
x149=x2*x147=x2*x49=x51=x17=x2*x15=x2x5=x*x6=x*x2=x
ja pomyliłem się gdzieś i wyszło mi że x149=x2
23 lis 20:37
Janek191:
100 x200 +2 x149 +12 x + 8 = V(x)*x*(x −1)*(x + 1) + a x2 + b x + c
więc
8 = c
100 + 2 + 12 + 8 = a + b +c
100 − 2 − 12 + 8 = a − b + c
122 = a + b + 8
94 = a − b + 8
216 = 2 a + 16
2 a = 200
a = 100
==========
23 lis 20:38
Mila:
a=100
23 lis 20:53