liczby zespolone
Adamm: Czy ktoś mógłby się podzielić jakimiś zadaniami z analizy zespolonej. Byłbym wdzięczny.
23 lis 20:19
Juan: W równaniu kwadratowym, gdy wyróżnik jest mniejszy od zera, otrzymujemy dwa różne zespolone
pierwiastki kwadratowe z wyróżnika. W takiej sytuacji po podstawieniu do wzoru na x1 dwóch
różnych pierwiastków z wyróżnika i analogicznie do wzoru na x2, dostaniemy cztery pierwiastki.
A równocześnie wiemy, że równanie kwadratowe ma dokładnie dwa rozwiązania w zbiorze liczb
zespolonych. Jak to można wytłumaczyć?
23 lis 20:23
Juan: Czy prawdą jest, że jeżeli z jest pierwiastkiem wielomianu o współczynnikach rzeczywistych, to
również z(z skreska na gorze) jest pierwiastkiem tego wielomianu? (Jeżeli tak, to udowodnij
ten fakt, a jeżeli nie, to podaj kontrprzykład.)
−
z
23 lis 20:25
jc: f − wielomian, lub ogólniej, funkcja holomorficzna.
Dlaczego linie t →f(z+t), t→f(z+it) przecinają się pod kątem prostym w punkcie z?
23 lis 20:25
Adamm: pierwsze zadanie
przecież mamy 2 pierwiastki
drugie zadanie
tak
W(x)=a0xn+...+an
teraz jeśli x0 jest pierwiastkiem, to po sprzężeniu
0=s(W(x))=s(a0xn+..+an)=a0s(x)n+..+an=W(s(x))
bo s(x+y)=s(x)+s(y), s(xy)=s(x)s(y) oraz s(x)=x jeśli x jest rzeczywiste
gdy mówiłem o zadaniach z analizy chodziło mi bardziej o całki, pochodne, coś
w rodzaju zadania jc
23 lis 20:33
jc: Podobne. Założenia o f, jak poprzednio. C1, C2 dowolne stałe.
Linie Re f(z)=C1, Im f(z)=C2, również przecinają się pod kątem prostym.
23 lis 20:40
jc: | | x2 | |
Oblicz całkę ∫−∞∞ |
| dx. |
| | cosh x | |
23 lis 20:42
Adamm: (f(z+t))'=f'(z+t)
(f(z+it))'=i*f'(z+it)
w punkcie z, czyli dla t=0
f'(z) jest prostopadły do i*f'(z) (bo mnożąc przez i, argumenty
liczb zespolonych się dodają, i wektor i*f'(z) jest obrócony o 90o), czyli obie funkcje są
do siebie prostopadłe w punkcie przecięcia z
dobrze? i mam inne pytanie
czy linie to po prostu jakieś nazewnictwo?
23 lis 21:05
Juan: analiza funkcjonalna rowniez?
23 lis 21:10
Juan: Wykaż, że każda kula w przestrzeni unormowanej jest wypukła.
23 lis 21:12
Adamm: dopiero zaczynam analizę zespoloną, a tego to ja już w ogóle nie znam
ale dzięki za chęci
23 lis 21:14
jc: Adamm, może powinienem napisać krzywe? W każdym razie dla prostych
funkcji otrzymujemy ładne obrazki rodzin krzywych wzajemnie prostopadłych.
A rozwiązanie proste i ładne. Teraz poziomice.
23 lis 21:51
Adamm: chciałbym przećwiczyć pochodną zespoloną kierunkową
czy ma ktoś może jakieś zadania z pochodnych kierunkowych?
25 lis 19:23
Adamm: na przykład
f(z)=s(z) (s − sprzężenie)
z=1+i
w kierunku π/6
| df | |
| =e−iπ/3=1/2−i√3/2 |
| dzπ/6 | |
czy coś takiego jest poprawne, czy dobrze to zagadnienie rozumiem
25 lis 19:27
26 lis 20:59