PROSZE o pomoc
KEJCZ: na podstawie definicji pochodnej cząstkowej pierwszego rzedu wyznaczyć :
pochodna w punkcie (0,0) po x i po y .
f(x,y)=sin(2x+y)
utwiłem na czymś takim
lim = sin(Δx)/Δx
Δx−>0
23 lis 19:30
kochanus_niepospolitus:
| | sinx | |
A ile wynosi limx−>0 |
| |
| | x | |
23 lis 19:31
jc: Zgubiłeś dwójkę przed Δx. Granica z tych, które poznaje się na początku analizy.
23 lis 19:33
KEJCZ: kochanusniepospolitus: 1
jc: tak ma być :
lim = sin(2Δx)/Δx
Δx−>0
23 lis 19:41
jc: Co oznacza znak równości pomiędzy lim a funkcją?
23 lis 19:43
kochanus_niepospolitus:
KEJCZ a przypomnij mi proszę definicję pochodnej cząstkowej jak możesz
23 lis 19:43
KEJCZ: czyli pochodna w pkt po x bedzie 2 a po y −1 ?
23 lis 19:44
Adamm: kochanus:
| | f(x+h, y)−f(x, y) | |
limh→0 |
| |
| | h | |
analogicznie po y
23 lis 19:47
Marek: Adamm, nie znasz się
23 lis 19:48
Adamm: | | sin2h | |
fx(0, 0)=limh→0 |
| = 2 |
| | h | |
| | sinh | |
fy(0, 0)=limh→0 |
| = 1 |
| | h | |
23 lis 19:49
KEJCZ: lim = sin(2Δx)/Δx =2
Δx−>0
lim = sin(−Δy)/Δy = −1
Δy−>0
tak czy to jest zle bo już sam nie wiem .
pamietam ,ze :
lim = sin(x)/x=1
Δx−>0
23 lis 19:51
Adamm: popatrz jeszcze raz na swój pierwszy wpis czy dobrze przepisałeś
23 lis 19:52
kochanus_niepospolitus:
przecież masz sin(Δy)/Δy czy coś źle patrzę na funkcję którą badasz
23 lis 19:52
KEJCZ: ZLE napisałem z funkcji f(x,y)=sin(2x+y)
23 lis 19:53
KEJCZ: KEJCZ: ZLE napisałem z funkcji f(x,y)=sin(2x−y)
23 lis 19:53
Adamm: no i teraz tak, jest poprawnie
23 lis 19:53
KEJCZ: Przepraszam za zament
23 lis 19:53