dowód podzielności
abc: Udowodnić, że jeśli n jest liczbą całkowitą, to iloczyn n(n + 1)(n + 2)(n + 3)(n + 4)
dzieli się bez reszty przez liczbę 120.
23 lis 19:19
kochanus_niepospolitus:
zauważ, że jest to iloczyn 5 kolejnych liczb naturalnych, stąd wniosek:
1) jedna z nich MUSI być podzielna przez 5
2) minimum jedna z nich są podzielne przez 4 i dodatkowo jeszcze jedna musi być podzielna przez
2 (czyli cały iloczyn jest podzielny przez 8)
3) minimum jedna z nich jest podzielna przez 3
no i mamy 3*8*5 = 120
23 lis 19:21
jc: 120 = 5!
| (n+4)(n+3)(n+2)(n+1)n | | | |
| = | , a to przecież liczb całkowita. |
| 5! | | |
23 lis 19:55