Wykaż, że liczba jest niewymierna.
Lew: Wykaż, że liczba jest niewymierna.
2√3+√8
23 lis 19:18
jc: x=2√3+√8 jest pierwiastkiem wielomianu
f(x)=(x−2√3−√8)(x−2√3+√8)(x+2√3−√8)(x+2√3+√8)
=[(x−2√3)2 − 8][(x+2√3)2 − 8] = [x2+4−4x√3][x2+4+4x√3] = (x2+4)2−48
= x4+8x2−32
Wielomian x4+8x2−32 nie ma pierwiastków wymiernych
(sprawdzamy x2=1,4,16).
Sprawdź, bo mogłem coś pomylić w rachunkach.
23 lis 19:25
PW: Dla urozmaicenia inny dowód..
Niech
a = 2√3+√8
b = 2√3−√8.
Wówczas
ab = (2√3)2−(√8)2 = 12−8 = 4.
Równość
ab=4
oznacza, że prawdziwe jest jedno ze zdań:
(1) obie liczby a i b są wymierne
(2) obie liczby a i b są niewymierne.
Innej możliwości nie ma, gdyż iloczyn liczby wymiernej i niewymiernej jest niewymierny (nie
może być równy 4).
Gdyby prawdziwe było zdanie (1), to suma a+b byłaby wymierna. Jest to sprzeczne z faktem, że
a+b = 4√3
jest liczbą niewymierną (fakt powszechnie znany, chyba w takim zadaniu nie trzeba go
wykazywać).
Skoro zdanie (1) jest fałszywe, to prawdziwe jest zdanie (2), co kończy dowód.
24 lis 23:00
PW: Iloczyn liczby wymiernej i niewymiernej jest niewymierny pod warunkiem, że liczba wymierna nie
jest zerem, ale w tym zadaniu tak jest.
24 lis 23:04
LWG: Załóżmy, że liczba √3±√2 = w, gdzie w jest liczbą wymierną. Zatem ±√6 = w2−5, co nie
należy do zbioru zdań prawdziwych, przeto dana liczba nie jest wymierna.
25 lis 01:55