matematykaszkolna.pl
asd Dickens: Wykaż, że funkcja f(x) = x|x| posiada funkcje odwrotną i wyznacz ją jak tutaj najszybciej wykazać różnowartosciowość? Zapisałem funkcje tak f(x) = x2 dla x≥0 ; −x2 dla x<0 póżniej zakładam ze f nie jest 1−1 ⇔ istnieja takie x1,x2 x1≠x2 ze f(x1)=f(x2) i chce pokazac ze zawsze wychodzi sprzecznosc 1) x1≥0 i x2≥0 ... 2) x1<0 i x2<0 ... 3) x1≥0 i x2<0 ... 4) x1<0 i x2≥0 ... Ale to zajmuje duzo czasu, i wydaje mi sie ze za duzo tych przypadkow wypisałem? starcza 3 lub nawet 2? Moze macie jakis inny sposób?
23 lis 19:06
jc: y = x |x| x = znak(y) |y|
23 lis 19:10
Dickens: nie rozumiem
23 lis 19:34
jc: y > 0 ⇒ znak(y) = 1 y < 0 ⇒ znak*y) =−1 znak(0)=0
23 lis 19:38
purple: Dickens, spróbuję wytłumaczyć: f(x) = y = x|x| czyli {x2 dla x≥0 y={ {−x2 dla x<0 co inaczej można zapisać: y = znak(x)x2 zamiast znak(x) można napisać sgn(x), czyli funkcja signum https://pl.wikipedia.org/wiki/Funkcja_signum więc y = sgn(x)x2 no i stąd wyznaczasz iksa, bo o to chodzi przy funkcjach odwrotnych x = sgn(y)|y| czyli (zamieniając zmienne) funkcja odwrotna to: f−1(x) = sgn(x)|x|
23 lis 19:44
Dickens: Dziekuje za wytłumaczenie, mam jeszcze pytanie jak wykazać, żę ta funkcja jest na?
23 lis 19:58
purple: to właściwie przy okazji zostało pokazane − dla dowolnego y∊R istnieje taki x, że f(x) = sgn(x)|x| jeżeli nie bardzo lubisz signum, to możesz w analogiczny sposób sobie oddzielnie pokazać, że g : <0;) → <0;>, g(x) = x2 jest surjekcją oraz h : (−;0> → <−;0), h(x) = −x2 jest też surjekcją czyli dla g mamy, że dla dowolnego y ≥ 0 istnieje taki x, że g(x) = x h dla Ciebie i 'wniosek' dla Ciebie emotka mam nadzieję, że nie nakłamałem nic
23 lis 20:17
Dickens: Dla dowolnego y<0 istnieje taki x, że h(x) = −|x| Dzieki chyba rozumiem
23 lis 20:26
purple: chyba nakłamałem jednak trochę, sorry wydaje mi się, że jednak powinno być inaczej: dla g: x = y a stąd f(x) = (y)2 = y i podobnie dla h gdyby jeszcze ktoś potwierdził będę wdzięczny, bo nie chce kolegi w błąd znowu wprowadzić
23 lis 20:44
Dickens: Chyba wiem o co chodzi, tak jak mówi definicja czyli każdemu elementowi zbioru y odpowiada pewien argument x dla dowolnego y≥0 istnieje taki x, ze x=y dla dowolnego y<0 istnieje taki x, ze x=−−y zatem dla dowolnego y∊R istnieje taki x, ze y=f(x) co jest definicja funkcji na dobrze?
23 lis 21:15
purple: prawie − zrealizowałeś część 'dla każdego y ze zbioru wartości istnieje x' i wskazałeś tego iksa. pozostaje pokazać, że f(x)=y czyli f(x) = (y)2 = y i tyle. teraz już powinno być git wszystko. sorry za wprowadzenie w błąd wcześniej.
23 lis 21:33