asd
Dickens: Wykaż, że funkcja f(x) = x|x| posiada funkcje odwrotną i wyznacz ją
jak tutaj najszybciej wykazać różnowartosciowość? Zapisałem funkcje tak f(x) = x2 dla x≥0 ;
−x2 dla x<0
póżniej zakładam ze f nie jest 1−1 ⇔ istnieja takie x1,x2 x1≠x2 ze f(x1)=f(x2) i chce
pokazac ze zawsze wychodzi sprzecznosc
1) x1≥0 i x2≥0 ...
2) x1<0 i x2<0 ...
3) x1≥0 i x2<0 ...
4) x1<0 i x2≥0 ...
Ale to zajmuje duzo czasu, i wydaje mi sie ze za duzo tych przypadkow wypisałem? starcza 3 lub
nawet 2?
Moze macie jakis inny sposób?
23 lis 19:06
jc:
y = x |x|
x = znak(y) √|y|
23 lis 19:10
Dickens: nie rozumiem
23 lis 19:34
jc:
y > 0 ⇒ znak(y) = 1
y < 0 ⇒ znak*y) =−1
znak(0)=0
23 lis 19:38
purple: Dickens, spróbuję wytłumaczyć:
f(x) = y = x|x|
czyli
{x
2 dla x≥0
y={
{−x
2 dla x<0
co inaczej można zapisać:
y = znak(x)x
2
zamiast znak(x) można napisać sgn(x), czyli funkcja signum
https://pl.wikipedia.org/wiki/Funkcja_signum
więc
y = sgn(x)x
2
no i stąd wyznaczasz iksa, bo o to chodzi przy funkcjach odwrotnych
x = sgn(y)
√|y|
czyli (zamieniając zmienne) funkcja odwrotna to:
f
−1(x) = sgn(x)
√|x|
23 lis 19:44
Dickens: Dziekuje za wytłumaczenie, mam jeszcze pytanie jak wykazać, żę ta funkcja jest na?
23 lis 19:58
purple: to właściwie przy okazji zostało pokazane − dla dowolnego y∊R istnieje taki x, że
f(x) = sgn(x)
√|x|
jeżeli nie bardzo lubisz signum, to możesz w analogiczny sposób sobie oddzielnie pokazać, że
g : <0;
∞) → <0;
∞>, g(x) = x
2 jest surjekcją
oraz h : (−
∞;0> → <−
∞;0), h(x) = −x
2 jest też surjekcją
czyli dla g mamy, że dla dowolnego y ≥ 0 istnieje taki x, że g(x) =
√x
h dla Ciebie i 'wniosek' dla Ciebie

mam nadzieję, że nie nakłamałem nic
23 lis 20:17
Dickens: Dla dowolnego y<0 istnieje taki x, że h(x) = −√|x| Dzieki chyba rozumiem
23 lis 20:26
purple: chyba nakłamałem jednak trochę, sorry
wydaje mi się, że jednak powinno być inaczej:
dla g:
x = √y
a stąd
f(x) = (√y)2 = y
i podobnie dla h
gdyby jeszcze ktoś potwierdził będę wdzięczny, bo nie chce kolegi w błąd znowu
wprowadzić
23 lis 20:44
Dickens: Chyba wiem o co chodzi, tak jak mówi definicja czyli każdemu elementowi zbioru y odpowiada
pewien argument x
dla dowolnego y≥0 istnieje taki x, ze x=√y
dla dowolnego y<0 istnieje taki x, ze x=−√−y
zatem dla dowolnego y∊R istnieje taki x, ze y=f(x) co jest definicja funkcji na
dobrze?
23 lis 21:15
purple: prawie − zrealizowałeś część 'dla każdego y ze zbioru wartości istnieje x' i wskazałeś
tego iksa. pozostaje pokazać, że f(x)=y
czyli f(x) = (√y)2 = y
i tyle. teraz już powinno być git wszystko. sorry za wprowadzenie w błąd wcześniej.
23 lis 21:33