równanie tryg.
tomcio: Proszę o pomoc w rozwiązaniu:
Oblicz a−b, gdy a=sin4α−cos4α, b=1−4sin2αcos2α dla a=600
31 sty 19:46
justka:
sin60 = √3/2 cos60 = 12
a = (√3/2)4 − (12)4 = 9/16 − 1/16 = 8/16 = 1/2
b = 1 − 4(3/4)*(1/4) = 1 −3/4 = 1/4
a − b = 1/2 −1/4 = 1/4
31 sty 19:58
Eta:
| | √3 | |
chyba wiesz ,że sin60o= |
|
|
| | 2 | |
cos60
o=
12
to
a= ( sin
2α+cos
2α)(sin
2α− cos
2α) = 1*( sin
2α −cos
2α) =
34 −
14=
12
b= 1 −4*
34*
14= 1 −
34 =
14
to a −b=
12−
14=
14
31 sty 20:03
Eta:
justka 
Proszę podawaj informację
"pomagam"
unikniemy powielania rozwiązań , tracimy niepotrzebnie czas

Pozdrawiam
31 sty 20:06
justka:
ok
31 sty 20:11
tomcio: Bardzo dziękuję, nie pomyślałem,żeby od razy podstawić wartości liczbowe.
31 sty 21:31