matematykaszkolna.pl
proszę o sprawdzenie Anna: Pani Barbara sprzedaje w swoim sklepiku płyty CD z muzyką i płyty DVD z filmami. Obecnie ma 130 płyt z muzyką i 90 płyt z filmami. Dziesięciu stałych klientów kupuje w każdym miesiącu po jednej płycie z filmem ( w ramach sieri "Mistrzowie Kina" ). W ciągu miesiąca pani Barbara sprzedaje wszystkich płyt nie wiecej niz 180 sztuk. Na sprzedaży każdej plyty CD zarabia 8.5 zł a na sprzedązy każdej płyty DVD − 12.3 zł. Oblicz ile maksymalnie moze zarobić w ciągu miesiąca Pani Barbara na sprzedaży płyt CD i DVD x −liczba sprzedanych płyt CD y − liczba sprzedanych płyt DVD x + y ≤ 180 8,5 x + 12,3 y ≤ 130 * 8,5 + 90 * 12,3 czy to jest dobrze i jeszcze jedno mam zadanie ale nie wiem jak mam je zapisać za pomocą układu Inwestor chce zbudować hotel mający nie więcej niż 25 pokoi 1 − osobowych i 2 − osobowych badanie rynku wykazało że w takim hotelu powinny być co najmniej 3 pokoje 1 − osobowe i co najmniej 6 pokoi 2 − osobowych Jednocześnie liczba pokoi 2 − osobowych nie powinna być większa niż czterokrotność liczby pokoi 1 − osobowych Wynajęcie na jedną dobę pokoju 1 − osobowego ma kosztować 150 zł a pokoju 2 − osobowego 250 zł Jaka powinna być liczba pokoi 1 − osobowych i 2 − osobowych aby przychód z wynajęcia wszystkich pokoi w hotelu był największy
23 lis 16:47