równanie podwójnie kwadratowe - liczby zespolone
Adi: Mam takie oto zadanko
obliczyć (z4+3z2−4)=0 w zbiorze liczb zespolonych
to jest równanie podwójnie kwadratowe
czyli
t2+3z2−4=0
t2+3t−4=0
√Δ=5
t1=−4
t2=1
dla t2 √z przyjmuje wartości 1 lub −1
natomiast dla −4 liczy się z2 −4−4i
Czy może mi ktoś wytłumaczyć skąd bierze sie −4−4i
PS. Tak wiem, że pierwiastek z liczby ujemnej ma rozwiązanie tylko w zbiorze liczb zespolonych,
ale jak do tego dojść?
23 lis 16:18
Mila:
(z
4+3z
2−4)=0
Δ=9+16=25
| | −3−5 | | −3+5 | |
z2= |
| lub z2= |
| |
| | 2 | | 2 | |
z
2=−4 lub z
2=1
z
2=4i
2 lub z=1 lub z=−1
z=2i lub z=−2i lub z=1 lub z=−1
===================
23 lis 19:37