matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
pochodna
kkk:
oblicz pochodną f(x)=x
3
e
2x
23 lis 15:43
Jerzy:
f'(x) = 3x
2
*e
2x
+ x
3
*e
2x
*2 = e
2x
(3x
2
+ 2x
3
)
23 lis 15:45
kkk:
a skąd się wzięła ta 2 przy e
2x
?
23 lis 15:48
Jerzy:
To pochodna z g(x) = 2x
23 lis 15:49