dobierz współczynnki a i b tak aby funkcja była ciągła
ite:
dobierz współczynniki a i b tak aby funkcja była ciągła, D=ℛ
| | ⎧ | e gdy x<0 | |
| h(x) = | ⎨ | ax+b gdy 0≤x≤1 |
|
| | ⎩ | 1+2sin(ax2+1) gdy x>1 | |
lim
x→0− h(x) = e
lim
x→0+ h(x) = a*0+b = b
h(0) = a*0+b = b
stąd b = e
h(1) = a*1+e = a+e
lim
x→1− h(x) = a*1+e = a+e
lim
x→1+ h(x) = 1+2sin(a+1)
stąd 1+2sin(a+1) = a+e
i tu już dalej nie wiem jak rozwiązać...
23 lis 15:40
kochanus_niepospolitus:
nie musisz liczyć granicy prawostronnej w x−>0 i lewostronnej dla x−>1
skoro funkcja h(x) przyjmuje tam wartości zgodne ze wzorem ax+b
a+e = 1 + 2sin(a+1)
2sin(a+1) = a + e − 1
| | a+e−1 | |
sin(a+1) = |
| ∊ <−1 ; 1> −> a∊<−1−e ; 3 − e> (na pewno 'a' nie może być poza tym |
| | 2 | |
zakresem.
i tak tyle jestem w stanie Ci pomóc ... wyjdzie jedno 'a' dla którego jest spełnione to
równanie
23 lis 16:00
iteRacj@: dzięki : )
23 lis 16:06
kochanus_niepospolitus:
Możesz oczywiście wykazać, że będzie tylko jedno takie 'a' (bo na chwilę obecną maksymalnie
może być 4)
| | a+e − 1 | |
Poprzez badanie przebiegu zmienności funkcji f(a) = sin(a+1) − |
| . |
| | 2 | |
f
max < 0 (ale nie wiem czy to ładnie wyznaczysz bez kalkulatora)
brak więcej ekstrem w badanym przedziale.
f(−1−e) > 0
| | π | |
Wniosek: Istnieje taki punkt c ∊(−1−e ; − |
| − 1) dla którego f(c) = 0 |
| | 3 | |
23 lis 16:17
kochanus_niepospolitus:
i ewentualnie bawisz się jakąś metodą numeryczną w przybliżenie wartości tegoż punktu
23 lis 16:18
ite:
bardzo dziękuję
23 lis 16:23