student
ktoś: Są dokładnie dwie liczby, gdzie obie są równe swojemu kwadratowi
∃x,y x*x=x ⋀ y*y=y ⇒ ∀a,b a*a=a ⋀ b*b=b ⋀ [(a=x ⋀ b=y) v (a=y ⋀ b=x)]
Dobrze?
23 lis 14:55
kochanus_niepospolitus:
A gdzie masz informację, że x≠y
23 lis 15:04
ktoś: Prawda
∃x,y x*x=x ⋀ y*y=y ⋀ x≠y ⇒ ∀a,b a*a=a ⋀ b*b=b ⋀ [(a=x ⋀ b=y) v (a=y ⋀ b=x)]
i jest ok?
23 lis 15:10
kochanus_niepospolitus:
Ja bym to zapisał tak:
( ∃x,y ∊R x2 = x ∧ y2 = y ∧ x≠y ) ⇒ [ ∀a∊R a2 = a ⇒ (a = x ∨ a = y) ]
23 lis 15:37
kochanus_niepospolitus:
u ciebie zbyteczne jest to 'b', a jeżeli chcesz go użyć to i tutaj potrzebny jest warunek a≠b
bo dla a=b=x prawa strona równa 0
23 lis 15:39
kochanus_niepospolitus:
jak również Twoje zdanie nie mówi, że nie mogą istnieć trzy (różne) liczby takie, że ich
kwadrat jest równy tejże liczbie
23 lis 15:40