1 | ||
a1 = | = 0,5 | |
2 |
2 | ||
a2 = | = 0,4 | |
5 |
3 | ||
a3 = | = 0,3 | |
10 |
4 | ||
a4 = | ≈ 0,23 | |
17 |
5 | ||
a5 = | ≈ 0,19 | |
26 |
n+1 | n | n+1 | n | |||||
an+1−an = | − | = | − | = | ||||
(n+1)2+1 | n2+1 | n2+2n+2 | n2+1 |
(n+1)(n2+1)−n(n2+2n+2) | n3+n+n2+1−n3−2n2−2n | |||
= | ||||
(n2+2n+2)(n2+1) | (n2+2n+2)(n2+1) |
−n2−n+1 | ||
= | ||
(n2+2n+2)(n2+1) |
−n2−n+1 | ||
an+1−an = | ||
(n2+2n+2)(n2+1) |
1−√5 | ||
n1= | ≈ 0,61 | |
−2 |
1+√5 | ||
n2 = | ≈ −1,61 | |
−2 |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |