Podstawą ostrosłupa jest trójkąt równoramienny ABC którego boki mają długość
x=15
y=18
(ten kąt naprzeciwko prostego ma 45 na niebiesko co jest)
Ściany boczne ostrosłupa są nachylone do płaszczyzny podstawy pod kątem 45.
Oblicz objętość ostrosłupa.
Obliczyłem sobie że h wynosi 12 tylko teraz nie wiem ile wynosi ten kawałek wysokości na
czerwono bo resztę zadania wiem jak zrobić dalej tylko to mi przeszkadza.
| 15+15+18 | ||
Pp =rp p= | =24 Pp= 18*6 , ( hp=12) | |
| 2 |
| 18*6 | 9 | |||
to r= | = | =H | ||
| 24 | 2 |
| 1 | ||
V= | *Pp*H=............... | |
| 3 |