argument liczby zespolonej
Zosia: argument liczby zespolonej
docelowo mamy obliczyc
√3 − 4i
z =(3 − 4i)
|z| = 5
jaki jest argument?
z =(−15+8i)
|z| = 17
jaki jest argument?
czy moge przedstawic w postaci
√z =
√5 e
12 i φ
22 lis 22:39
Adamm: celowo dali takie zadanie żeby nie robić tego wzorem de'Moivra
trzeba do tego podejść inaczej
22 lis 22:41
Zosia: czyli z wzór Eulera ? z = eiφ
22 lis 22:44
Mila:
3−4i=(2−i)2
22 lis 22:48
Janek191:
3 − 4 i = ( − 2 + i)2
22 lis 22:50
Adamm: (x+yi)2=3−4i
x2−y2+2xyi=3−4i
x2−y2=3
2xy=−4
masz układ równań
22 lis 22:50
Zosia: ok dostaję dwukwadratowe
x
4 − 4x
2− 3x
2 = 0
później t = x t>0
t
2 − t = 0
delta = 1 −4 <0


22 lis 23:00
Zosia: t = x2
22 lis 23:00
Zosia: i tak mamy x4 + 4x2 − 3x2
22 lis 23:01
Zosia: ok znalazłam, mój błąd x4 + 4 − 3x2
22 lis 23:05
Zosia: dostajemy t = 4
ale co to oznacza
x2 = 4
x = 2 v x = − 2
czyli
mamy pary x + y i = 2 − i lub x + y i = − 2 + i
22 lis 23:11
Mila:
II sposób
3−4i=(2−i)2=(−2+i)2
z=√3−4i
z=2−i lub z=−2+i
22 lis 23:14
Zosia: jasne, jak to będzie dla dla z =(−15 + 8i)
(−15 + 8i) = (1+ 4i) tak?
22 lis 23:37
Zosia: lub (−1 − 4i)
22 lis 23:39