matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Trygonometria
Lisowa:
x
x
Rozwiąż równanie sin
+ cos
=
√
2
sinx
2
2
Nie mogę sobie poradzić z tym równaniem, będę wdzięczna za pomoc
22 lis 22:16
Mila:
dzielimy obie strony równania przez
√
2
√
2
x
√
2
x
sin(
)+
cos(
)=sinx
2
2
2
2
x
π
π
x
sin(
)*cos
+sin
cos(
)=sinx⇔
2
4
4
2
x
π
sin(
+
)=sinx
2
4
x
π
x
π
+
=x+2kπ lub
+
=π−x+2kπ
2
4
2
4
dokończ sama
22 lis 22:32