Wyznacz wszystkie pierwiastki 3 stopnia liczby..
imię lub nick: | | (1+i√3)6 | |
Takie zadanko |
| . |
| | i3 | |
| | 64 | |
Na końcu otrzymuje wynik |
| , następnie robię sprzężenie i wychodzi 64i. Natomiast nie |
| | −i | |
wiem jak z tego mogę wykonać pierwiastkowanie. Z góry dziękuje za podpowiedź.
22 lis 21:54
jc: Czy chodzi o rozwiązanie równania z3 = (1+i√3)6/i3 w liczbach zespolonych?
22 lis 22:10
imię lub nick: Rozwiązanie podałem tego równiania, ale zostaje coś takiego z
3=64i i wychodzi z=
3√64i
I co dalej o to mi chodziło.
22 lis 22:14
jc: Co oznacza symbol 3√64i ?
22 lis 22:17
imię lub nick: Nie rozumiem niestety. Nie wiem czy mogę to po prostu pierwiastkować, zapomniałem.
22 lis 22:21
Mila:
z=√64i
z3=64i
z3−64i=0
z3+64i*i2=0
z3+64i3=0
(z−4i)*(z2+4iz+16i2)=0
z=4i lub z2+4iz−16=0
licz Δ
22 lis 22:23
imię lub nick: Dzięki wielkie. Zastój mózgu. A Pani z matematyki powtarzała, nie wiesz co liczyć, licz
deltę...
22 lis 22:24
Mila:
pomyłka, nie ten wzór
(z+4i)*(z2−4iz+16i2)=0
z=−4i lub (z2−4iz−16)=0
22 lis 22:26