rozwiaz rownanie w liczbach zespolonych |x| − x = 1 + 2i
Zosia: rozwiaz rownanie w liczbach zespolonych, rozwiązane, jedynie sprawdzić poprawność
a)|x| − x = 1 + 2i
b)|x| + x = 2 + i
Moim pomysłem jest rozważenie dwóch przypadków dla x > 0 oraz x < 0
dla a)
x > 0
x − x = 1 + 2i
0= 1+ 2i − czy mamy tutaj brak rozwiązania
oraz
x < 0
−x − x = 1 + 2i
−2x = 1 + 2i / (−2)
dla
b)
x > 0
x + x = 2 + i
2x= 2 + i / 2
x < 0
−x + x = 2+1
0= 2+1 − czy mamy tutaj brak rozwiązania
22 lis 21:47
Janek191:
x = a + b i
I x I =
√a2 + b2
√a2 + b2 − a − b i = 1 + 2 i
√a2 + b2 − a = 1 i b = − 2
√a2 + 4 − a = 1
√a2 + 4 = 1 + a
a
2 + 4 = 1 + 2 a + 4 a
2
3 a
2 +2 a − 3 = 0
Δ = 4 − 4*3*(−3) = 4 + 36 = 40 = 4*10
√Δ = 2
√10
| | − 2 − 2√10 | | 1 | | √10 | | 1 | | √10 | |
a = |
| = − |
| − |
| lub a = − |
| + |
| |
| | 6 | | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | |
| | 1 | | √10 | | 1 | | √10 | |
z = − |
| − |
| −2 i lub z = − |
| + |
| −2 i |
| | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | |
22 lis 21:58
Zosia: Rozumiem, dziękuje za rozwiązanie!
22 lis 22:03
Janek191:
Sposób dobry , ale pomyłka

Powinno być
a
2 + 4 = 1 +2 a + a
2
itd.
22 lis 22:05
Zosia: nie powinno być w równaniu 1 + 2 a + a2 a nie 4 a2 −
22 lis 22:06
Zosia: 
zauważyłam, ale w lepszym kierunku niż mój pomysł
22 lis 22:07
Zosia: | | 3 | | 3 | |
czyli mamy a= |
| i 1 rozwiązanie z = |
| − 2i |
| | 2 | | 2 | |
22 lis 22:08
Janek191:
Zamiast z powinno być x

Wyjdzie
=============
22 lis 22:10
Zosia: ok
22 lis 22:10