Wzor Moiver'a i rozwiniecie dwumianu Newtona
Daniel: Wykorzystując wzor Moiver'a i rozwiniecie dwumianu Newtona wyprowadz wzory na sin3α i cos3α
kolejne zadanie do przypomnienia, pamietam cos w stylu
| |
an*b0 i ze cos3α + isin3α = (cosα + isinα)3 |
| |
22 lis 21:38
Mila:
(a+b)3=a3+3a2*b +3ab2+b3
Podnieś prawą do trzeciej i porównaj części Re i Im
22 lis 21:41
Daniel:
i2 = −1
i3 = −i
(cosα + isinα)3 = cos3α + 3cos2α*isinα + 3cosα*i2sin2α + i3sin3α =
= (cos3α − 3cosα*sin2α) + i(3cos2α*sinα − sin3α)
cos3α = cos3α − 3cosα*sin2α
sin3α = 3cos2α*sinα −sin3α
zgadza się?
22 lis 21:57
Adamm: zgadza
22 lis 22:05
Daniel: ok cos tam sobie przypomniałem, jutro kolos z przed 2 lat

dzieki za pomoc
22 lis 22:09
Mila:

Powodzenia.
22 lis 22:33