.
Johny: Znajdź liczby zespolone spełniające równanie z3+3z2−z−5=0
22 lis 21:16
g:

Ten wielomian ma trzy pierwiastki rzeczywiste.
22 lis 22:09
Mariusz:
z
3+3z
2−z−5=0
(z
3+3z
2+3z+1)−4z−6=0
(z+1)
3−4z−4−2=0
(z+1)
3−4(z+1)−2=0
y=z+1
y
3−4y−2=0
y=u+v
(u+v)
3−4(u+v)−2=0
u
3+3u
2v+3uv
2+v
3−4(u+v)−2=0
u
3+v
3−2+3(u+v)uv−4(u+v)=0
| | 4 | |
u3+v3−2+3(u+v)(uv− |
| )=0 |
| | 3 | |
u
3+v
3−2=0
u
3+v
3−2=0
u
3+v
3=2
u
3+v
3=2
| | 9−√111i | | 9+√111i | |
(t− |
| )(t− |
| )=0 |
| | 9 | | 9 | |
| | 27−3√111i | | 27+3√111i | |
(t− |
| )(t− |
| )=0 |
| | 27 | | 27 | |
| | 1 | |
y= |
| (3√27−3√111i+3√27+3√111i) |
| | 3 | |
r=
√1728
| | 2√3 | | | | | |
u= |
| (cos( |
| )−isin( |
| )) |
| | 3 | | 3 | | 3 | |
| | 2√3 | | | | | |
v= |
| (cos( |
| )+isin( |
| )) |
| | 3 | | 3 | | 3 | |
Sprawdzasz czy para (u,v)
spełna układ równań
u
3+v
3=2
Jeśli nie spełnia to tak dobierasz pierwiastki trzeciego stopnia z pierwiastków równania
Jeżeli znajdziesz już jedną taką parę (u,v) spełniającą układ równań
u
3+v
3=2
to pozostałe znajdziesz mnożąc znalezione u oraz v
przez pierwiastki trzeciego stopnia z jedynki e
2kπi/3
22 lis 22:23
Johny: Super, wielkie dzięki!
22 lis 22:26