kąty
Kaziu: Który rysunek jest poprawny− miałem narysować kąt o mierze 210 stopni. Zrobiłem to na dwa
sposoby, ale nie wiem, który prawidłowy:
sposób pierwszy
Rysuję prostą− odmierzam kąt 150 stopni i to co na zewnątrz to kąt 210 stopni.
sposób drugi
Rysuję kąt półpełny i doliczam do tego 30 stopni, bo180+30=210.
Co jest prawidłowe?
22 lis 20:56
Mila:
Obydwa sposoby dobre. Tylko dobrze zaznacz.
360o−150o=210o
180o+30o=210o
22 lis 21:02
Kaziu:

sposób pierwszy narysowałem kąt 150 stopni a to co na zewnątrz wskazuje łuk to kąt 210 stopni.
Czy tak może być?
22 lis 21:04
Kaziu: ?
22 lis 21:06
Czarek: Tak
22 lis 21:08
5-latek : A czy mozesz uzywac katamierza ?
Nawet jesli narysowales kat 150o jak to zrobiles ?
22 lis 21:09
Czarek: Tyle że kąt 150 na pewno nie jest ostry
22 lis 21:09
Mila:
22 lis 21:13
Mila:
22 lis 21:15