Udowodnij, że funkcja jest malejąca
Malavi: Udowodnij z definicji, że f(x)=−3x
2+5 dla x∊R+ jest malejąca. Wyznacz monotoniczność funkcji
22 lis 20:32
Czarek: Tutaj tak narysuj wykres funkcji zaznacz fragment dla x∊R+ i po zadaniu
22 lis 20:38
5-latek : Nie mozna tak . polecenie wyraznie mowi z definicji
Wiec niech zobaczy jaka jest definicji funkcji malejacej
22 lis 20:39
Janek191:
Niech x1 < x2 i x1 ∊ ℛ+ i x2 ∊ℛ+
więc
f(x1) − f(x2) = − 3 x12 + 5 − ( − 3 x22 + 5) = 3 x22 − 3 x12 =
= 3*(x2 − x1)*(x2+x1) > 0 ⇒ f(x1) > f(x2) − f. jest malejąca
22 lis 21:50