matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
trygonometria
sylwester:
π
Wiadomo ze tg(x+y)=4 oraz tgx=3 wyznacz tg(y+
)
4
proszę o pomoc
31 sty 19:27
Basia:
sin(x+y)
tg(x+y) =
=
cos(x+y)
sinxcosy + sinycosx
=
cosxcosy−sinxsiny
sinxcosy
sinycosx
+
cosxcosy
cosxcosy
=
cosxcosy
sinxsiny
−
cosxcosy
cosxcosy
tgx+tgy
3+tgy
=
1−tgxtgy
1−3tgy
3+tgy
=4
1−3tgy
3+tgy=4(1−3tgy} 3+tgy=4−12tgy 13tgy=1 tgy=
1
13
tg(y+
π
4
) =
tgy+tg
π
4
=
1−tgytg
π
4
1
13
+1
=
1−
1
13
*1
14
13
=
12
13
14
13
*
13
12
=
14
12
=
7
6
1 lut 02:24
sylwester:
dziekuje
1 lut 12:24