matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Ciąg geometryczny
Malavi:
Zamień na ułamek zwykły 0,(81) używając definicji ciągu geometrycznego
22 lis 20:04
Maciess:
81
a1=
100
1
q=
100
a
1
I wzór S=
1−q
22 lis 20:08
Maciess:
81
100
81
100
81
100
81
9
S=
=
=
*
=
=
1
1−
100
99
100
100
99
99
11
22 lis 20:14