granica
s: Granica
√4n2+5n−7−2n=

?
22 lis 19:55
Juan: przemnoz przez √(4n2+5n−7)+2n
i nastepnie zastosuj wzor a2−b2
22 lis 19:57
Juan: bez nawiasow pod pierwiastkiem
22 lis 19:57
s: wiem i mam (5n−7)/√(4n2+5n−7)+2n
22 lis 19:58
s: i nie wiem jak dalej
22 lis 19:58
Juan: rozpisz
22 lis 19:59
Juan: od poczatku
22 lis 19:59
s: √4n2+5n−7−2n= ((4n2+5n−7)−4n2)/(√4n2+5n−7+2n)=5n−7/(√4n2+5n−7+2n)
22 lis 20:01
s: tyle mam
22 lis 20:02
Juan: po co dzielisz?
22 lis 20:03
Juan: (√4n2+5n−7−2n) * (√4n2+5n−7+2n ) = 4n2+5n−7− 4n2
22 lis 20:04
s: nwm xD
22 lis 20:05
Juan: do czego dazy?
22 lis 20:05
Juan: ?
22 lis 20:05
Juan: wyjasnij...
22 lis 20:05
s: 5N do −∞
22 lis 20:07
s: czyli całosc do −∞
22 lis 20:08
Juan: a dzielisz jeszcze
22 lis 20:08
Juan: przez √4n2+5n−7+2n
nie dopisalem
22 lis 20:08
s: ale odp mam 54
22 lis 20:08
Juan: masz racje, nie na ten post patrzylem
22 lis 20:08
Juan: zaraz Ci to rozpisze
22 lis 20:09
Juan: | | √4n2+5n−7+2n | | 4n2+5n−7− 4n2 | |
lim (√4n2+5n−7−2n) * |
| = |
| = |
| | √4n2+5n−7+2n | | √4n2+5n−7+2n | |
−
∞
| n(5−7/n) | | n(5−7/n) | |
| = |
| = |
| √n2(4+5/n−7/n2+2n | | n√(4+5/n−7/n2+2n | |
| n(5−7/n) | |
| = 5/4 |
| n(√(4+5/n−7/n2+2) | |
22 lis 20:17
s: aha wiem dzieki nie dałęm ze dąza do 0 i dlatego miałem prblem xD
22 lis 20:20