Troche fizyki poziom szkoły sredniej
Lil bezout : Wiem, ze to zadanie powinno znaleść sie na fizyka.pisz, ale fizyki bez matematyki by nie było

A Wiec treść zadania brzmi: Po pokonaniu ruchem jednostajnie przyspieszonym drogi s=100m po
okręgu o promieniu R=200m motocyklista osiągnął prędkość V=20m/s. Oblicz przyspieszenie
styczne, dośrodkowe i całkowite motocyklisty po upływie t1=15s od początku ruchu. Moglby mi
ktos powiedziec jak oblicza sie przyspieszenie styczne? Wiem, ze do tego służy Google ale nie
potrafiłem znaleść jakiegos wzoru, tylko definicje w których nie rozumiem oznaczeń
22 lis 19:23
g: Przyspieszenie styczne to szybkość zmiany wartości (modułu) prędkości w czasie.
Jest to wektor o kierunku takim jak prędkość i zwrocie zgodnym lub przeciwnym do
wektora prędkości w zależności czy przyspiesza czy zwalnia.
22 lis 22:04
big:
29 lis 18:52
T:
19 lis 15:02
Min.Edukacji: Hennel −Zadania i problemy z fizyki t.1
20 lis 22:52
Min.Edukacji: Hennel −Zadania i problemy z fizyki t.1
20 lis 22:52