Przedsiębiorczość
Zagubiona: Zosia dysponuje miesięcznym dochodem 400 zł, 62,5% swojego dochodu przeznacza na zakup dóbr
konsumpcyjnych, 80% z pozostałego dochodu przeznacza na zakup dóbr X i Y. Ceny dóbr X i Y
wynoszą odpowiednio: Px = 25 zł, Py = 10 zł. Funkcja użyteczności ma postać: Qy = α/ Qx
a) przy jakiej kombinacji dóbr X i Y użyteczność będzie maksymalna?
jedyne co mi przychodzi to równanie budżetowe:
cx*X+cy*Y=D, jednak do optimum konsumenta potrzebuję użyteczność krańcową. Proszę o
podpowiedź.
22 lis 19:03