Algebra
Tomasz: Udowodnij ze dla dowolnych x y z takich ze x+y+z=3 prawdziwa jest nierówność x 2+y2+z2>=3
Z pierwszego wyznaczamy z = 3−x−y i podstawami do drugiego ale nie mogę doliczyc
22 lis 18:25
jc:
x+y+z=3
0 ≤ (x−1)2+(y−1)2+(z−1)2 = x2+y2+z2 − 2(x+y+z) + 3 = x2+y2+z2 − 3
Stąd
x2+y2+z2 ≥ 3
22 lis 18:33
Tomasz: Skąd się wzięło <=(x−1)2+(y−1)2+(z−1)2
22 lis 19:18
jc: Znasz wzory skróconego mnożenia, a właściwie jeden wzór, ten na kwadrat sumy?
Z tego wzoru na prawdę wynika mnóstwo faktów.
22 lis 19:24
Czarek: Suma kwadratów dowolnych liczb musi być ≥0
22 lis 19:30