Czy następujące funkcja jest różnowartościowe
^_^: Witam może mi ktoś z tym pomóc
Czy następujące funkcja jest różnowartościowe
F(x)=2x+2−x
22 lis 17:51
5-latek : ta funkcja nie jest roznowartosciowa
np f(1)= f(−1)
22 lis 18:42
^_^: kurde patrze teraz że mi się literka nie wklepała miało być f(x)=2x+2do potęgi −x nie wiem
czemu x schodzi na dól jak wpisuje
22 lis 18:51
5-latek :

Ale ja taka funkcje przyjalem
To jest wykres tej funkcji y=2
x+2
−x
Zostal wskazany kontrprzyklad ze funkcja nie jest roznowazrtosciowa
22 lis 18:54
5-latek : zobacz dla x=1 \y= 2
1+2
−1+ 2+U{1}[2}= 2,5
dla x=−1
| | 1 | |
y=2−1+2−(−1)= |
| +21= 2,5 |
| | 2 | |
22 lis 18:58