Granice funkcji w 0
Maciek: Oblicz
22 lis 16:54
Juan: zastosuj regule l'hospitala
22 lis 19:02
Adamm:
| | e3x−1 | | 2x | | 3 | |
a) |
| * |
| * |
| →3/2 |
| | 3x | | sin2x | | 2 | |
| | ln(1+3√x)1/3√x | |
b) |
| →∞ |
| | 3√x2 | |
22 lis 19:07
Mariusz:
Reguła l'Hospitala może wydawać się wygodna
ale tutaj lepiej skorzystać z propozycji Adama
Do tego z pierwszym przykładzie dochodzi , twierdzenie o iloczynie granic ,podstawienie
, sprowadzenie do granicy z e , a dla trygonometrycznej trzy ciągi
W drugim przykładzie dochodzi ciągłość logarytmu i także sprowadzenie do granicy z e
22 lis 22:52
czepialski:
a) bzdety.
22 lis 23:03
maks: Mariusz,
co to jest za spsoob, ktory przedstawil Adamm? Jak sie on nazywa?
22 lis 23:24
maks: juz sie domyslilem
22 lis 23:31
Maciek: | | [0] | |
Czy w podpunkcie a) nie mamy wtedy kolejno |
| * 1 * 3/2? e3x − 1 dąży do 0. 3x dąży |
| | [0] | |
do zero i dalej nam zostaje symbol nieoznaczony. Mam rację?
@maks @Adamm
O co chodzi w podpunkcie b)?
23 lis 12:20
Mariusz:
W podpunkcie a) chodzi o to aby granicę przedstawić w postaci iloczynu granic
z których dwie dążą do jedynki
| | ex−1 | |
Granica |
| jest dość znana ale nie można użyć l'Hospitala |
| | x | |
ponieważ występuje ona podczas liczenia pochodnej z e
x
| | sin(x) | |
Granica |
| jest dość znana ale nie można użyć l'Hospitala |
| | x | |
ponieważ występuje ona podczas liczenia pochodnej z sin(x)
Jeżeli chodzi o podpunkt b) to chodzi o to aby
po skorzystaniu z ciągłości logarytmu wejść z granicą pod logarytm i
otrzymać granicę z liczbą e wtedy pozbędziemy się symbolu nieoznaczonego
23 lis 12:45
Jerzy:
A to niby dlaczego nie można zastosować reguły H do policzenia tych granic ?
23 lis 13:06
jc: Mariusz, w moich podręcznikach autorzy podają taką definicję:
sin x = x −x3/3!+x5/5!−...
Wtedy (sin x)/x = 1−x2/3!+x4/5! − ... →1
Ale oczywiście można skorzystać z reguły Hospitala i twierdzenia o różniczkowaniu
szeregu potęgowego.
Podobnie: (ex−1)/x = 1+x/2! +x2/3! + ... →1
23 lis 13:14
Mariusz:
Słyszałem że doktorek prowadzący ćwiczenia z analizy matematycznej dla informatyków
odradzał stosowanie reguły l'Hospitala w takich granicach jak
| | sin(Δx) | | eΔx−1 | |
limΔx→0 |
| czy limΔx→0 |
| |
| | Δx | | Δx | |
właśnie dlatego że tych granic potrzebujemy do policzenia pochodnych z
sin(x) oraz e
x
To tak jakbyś w logice dowodził tezy przy założeniu że to teza jest prawdziwa
i dowodził ją z wykorzystaniem tej tezy a nie na podstawie innych przesłanek
jc trochę programowałeś
Gdybyśmy zastosowali do tych granic regułę l'Hospitala to otrzymalibyśmy
coś co przypomina nieskończoną pętlę
=1
| | sin(x+Δx)−sin(x) | |
limΔx→0 |
| |
| | Δx | |
| | sin(x)cos(Δx)+cos(x)sin(Δx)−sin(x) | |
limΔx→0 |
| |
| | Δx | |
| | sin(x)cos(Δx)−sin(x)+cos(x)sin(Δx) | |
limΔx→0 |
| |
| | Δx | |
| | sin(x)(cos(Δx)−1)+cos(x)sin(Δx) | |
limΔx→0 |
| |
| | Δx | |
| | cos(Δx)−1 | | sin(Δx) | |
sin(x)limΔx→0 |
| +cos(x)limΔx→0 |
| |
| | Δx | | Δx | |
| | cos(Δx)−1 | |
Granicę limΔx→0 |
| |
| | Δx | |
można liczyć przechodząc na kąty połówkowe albo rozszerzając tak ułamek
aby dostać w liczniku wzór skróconego mnożenia na różnicę kwadratów
| | (cos(Δx)−1)(cos(Δx)+1) | | sin(Δx) | |
sin(x)limΔx→0 |
| +cos(x)limΔx→0 |
| |
| | Δx(cos(Δx)+1) | | Δx | |
| | cos2(Δx)−1) | | sin(Δx) | |
sin(x)limΔx→0 |
| +cos(x)limΔx→0 |
| |
| | Δx(cos(Δx)+1) | | Δx | |
| | 1−cos2(Δx) | | sin(Δx) | |
−sin(x)limΔx→0 |
| +cos(x)limΔx→0 |
| |
| | Δx(cos(Δx)+1) | | Δx | |
| | sin2(Δx) | | sin(Δx) | |
−sin(x)limΔx→0 |
| +cos(x)limΔx→0 |
| |
| | Δx(cos(Δx)+1) | | Δx | |
| | sin(Δx) | sin(Δx) | | sin(Δx) | |
−sin(x)limΔx→0 |
|
| +cos(x)limΔx→0 |
| |
| | cos(Δx)+1 | Δx | | Δx | |
Dostajemy granicę lim
Δx→0sin(Δx)}{Δx}
więc skaczemy do momentu gdzie zaczynaliśmy liczyć tę granicę i otrzymujemy
nieskończoną pętlę
jc jeśli zastosujemy pomysł z szeregiem to po co nam będzie reguła Hospitala
poza tym czy aby na pewno nie dostaniemy też pętlącej się w nieskończoność granicy ?
23 lis 19:05
jc: Nie przypominam sobie, abym stosował. Jednak to wdzięczny temat zadań dla studentów.
Poza tym reguła pozwala zautomatyzować komputerowe liczenie granic.
23 lis 19:18
Mariusz:
A ja myślę że tak ją lubicie przez tę amerykańską modę
24 lis 17:36