graficzne rozwiązanie
gierki09: Firma produkuje 2 wyroby A i B. Do ich produkcji zużywa się różne środki produkcji z których 2
są dostępne w ograniczonych ilościach. Środek 1 w ilości 480 jednostek, 2 środek w ilości 150
jednostek zużycie tych środków na jednostkę każdego wyrobu podano w tabeli. Wiadomo, też że
wyrobu B nie sprzedamy więcej jak 400 sztuk. Znajdź możliwe kombinacje produkcji w tej firmie.
srodek produkcji | zuzycie srodka na jednostke wyrobu
A | B
I 0,4 | 0.6
II 0,1 | 0,3
Rozwiązać geometrycznie.
22 lis 16:16
kochanus_niepospolitus:
0.4*x + 0.6*y =480
0.1*x + 0.6*y = 150
y ≤ 400
masz tutaj takie równania, rysujesz
22 lis 16:24
gierki09: A nie będzie w tym 2 równaniu 0.1x + 0.3y = 150
22 lis 16:31
kochanus_niepospolitus: : może
22 lis 16:33
kochanus_niepospolitus:
tak ... tak miało być
22 lis 16:45
Czarek: A nie przypadkiem
0,4x+0,6y≤480
0,1x+0,3y≤150
y≤400 ?
Wiem że to może mały błąd ale bardzo zmienia końcowy efekt
22 lis 17:37
gierki09: Czarek, tak próbowałem zrobić zanim dodałem zadanie tutaj na stronę, ale miałem inną tą 3
nierówność pewnie dlatego mi źle wychodziło, ale dziękuję Wam za pomoc.
22 lis 18:25
Czarek:

A rozwiązanie powinno wyglądać mniej więcej tak
Czerwony y≤−2/3x+800
Niebieski y≤−1/3x+500
Zielony y≤400
Obszar zakreskowany wraz z kawałkami przyległymi prostych jest rozwiązaniem
Musiałem narysować ręcznie bo edytor nie obsługuje tak dużych liczb w funkcji. Punkty na
osiach są co 100
22 lis 18:32