granica funkcji
Gość: lim x→0 √25+x − 5x
prosiłbym o dokładnie rozpisanie
22 lis 16:06
Adamm: t=
√25+x−5
| | t | | 1 | |
limt→0 |
| = limt→0 |
| = 1/10 |
| | (t+5)2−52 | | t+10 | |
22 lis 16:10
irena:
| | 25+x−25 | | 1 | | 1 | |
= |
| = |
| →x→0 |
| |
| | x(√25+x+5) | | √25+x+5 | | 10 | |
22 lis 16:11
kochanus_niepospolitus:
albo 'standardowo'
| √25+x − 5 | | √25+x − 5 | | √25+x + 5 | |
| = |
| * |
| = |
| x | | x | | √25+x + 5 | |
| | 25 + x − 25 | | 1 | | 1 | | 1 | |
= |
| = |
| −> |
| = |
| |
| | x*(√25+x + 5) | | √25+x + 5 | | 5+5 | | 10 | |
22 lis 16:12
Gość: : Dlaczego √25+x = 5 ?
22 lis 19:02
5-latek : Po takim czasie pytasz powaznie ?
22 lis 19:04
5-latek : Do czego dazy x?
√25= ?
22 lis 19:06