Nierownosc logarytmiczna
Adam: Witam, chciałbym Was bardzo prosić o rozwiązanie 'krok po kroku' tego zadania z zaznaczeniem z
jakich wzorów skorzystano. Najlepiej i najszybciej uczę się analizując rozwiązane zadanie i
coś takiego byłoby mi bardzo pomocne, z góry dziękuję!
log22 8x − log22 4x + log22 2x ≥ log2 64
22 lis 15:50
Mila:
x>0
1) log264=log226=6log22=6*1=6
2) log2(8x)=log2 (8)+log2x=log2(23)+log2x=3+log2x
3) log2(4x)=log2 (4)+log2x=log2(22)+log2x=2+log2x
4) log2(2x)=log2 (2)+log2x=1+log2x
podstawiamy do nierówności:
(3+log2x)2−(2+log2x)2+(1+log2)2≥6
log2x=t
(3+t)2−(2+t)2+(1+t)2≥6⇔
t2+4t≥0
t*(t+4)≥0
t≥0 lub t≤−4
dalej potrafisz?
napisz jak dokończyłeś.
22 lis 17:56