matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
trygonometria
sylwester:
12
3
Wiadomo że cosα=
i α ∊(
π, 2π)
13
2
a oblicz sinus i tangens kąta b wyznacz sin(α+30
o
) c wyznacz tg(α−45
o
)
5
5
co do podpunktu a sin wyszedl mi −
a tg=−
13
12
5
√
3
+ 12
w b wyszło mi −
26
prosze o sprawdzenie i pomoc w podpunkcie c
31 sty 19:17
Basia:
(a) jest dobrze (b) nie sin(α+30) = sinα*cos30+sin30*cosα=
5
√
3
1
12
−
*
+
*
=
13
2
2
13
−5
√
13
+12
=
26
12−5
√
3
26
(c)
tgα−tgβ
tg(α−β) =
1+tgαtgβ
−
5
12
−1
−
17
12
tg{α−45) =
=
=
1−
5
12
7
12
−
17
12
*
12
7
= −
17
12
1 lut 02:33
sylwester:
dziekuje
1 lut 12:24