Oblicz pochodna funkcji
Koala: Oblicz pochodna funkcji
f(x)=4x√x + e2
22 lis 13:08
Jerzy:
f(x) = 4*x
3/2 + e
2
22 lis 13:11
Jerzy:
... = 6√x
22 lis 13:11
Koala: a dlaczego x3/2 a nie do 1/2
22 lis 13:16
Koala: a juz wiem
22 lis 13:18
Jerzy:
x*√x = x1*x1/2 = x1 + 1/2 = x3/2
22 lis 13:18
Koala: a coś takiego ln(2x4+x2)
22 lis 13:46
Jerzy:
| | 8x3 + 2x | |
f'(x) = |
| |
| | 2x4 + x2 | |
22 lis 13:47
22 lis 13:48
Koala: a mógłbyś to rozpisać
22 lis 13:52
Jerzy:
| | 1 | |
f'(x) = |
| *(2x4 + x2)' = .... i dokończ. |
| | 2x4 + x2 | |
22 lis 13:53
piotr: g(h(x))' = g'(h(x)) h'(x)
g(h(x)) = ln(h(x))
| | 1 | | 1 | |
g'(h(x)) = |
| , bo (ln(x))' = |
| |
| | h(x) | | x | |
h'(x)=(2x
4+x
2)' = 8x
3 + 2x
22 lis 13:57
Koala: sory że tak truje ale nie moge sobie poradzić z tym przykładem
f(x)=2arctg4x
22 lis 14:37
Jerzy:
| | 1 | |
f'(x) = 8arctg3x* |
| |
| | 1 + x2 | |
22 lis 14:39
Koala: został mi ostatni f(x)= e
xlnx
| | ex | |
wynik powinien być taki exlnx+ |
| |
| | x | |
i w ogóle mi nie chce taki wyjść
22 lis 14:56
22 lis 14:58
Jerzy:
Korzystamy ze wzoru na pochodną iloczynu funkcji.
22 lis 14:58
Koala: ok dzięki
22 lis 15:04
Koala: dotarłem do tego przykładu i nie wiem jak go rozwiązać
22 lis 16:48
Koala: Pomoże ktoś
22 lis 17:08
Jerzy:
gdzie U , to ten ułamek..
22 lis 19:32