Dowód - działanie na zbiorach / Logika
ktoś: Mam udowodnić lub zaprzeczyć dane równanie, ale coś mi nie idzie ( albo zaprzeczam to i o tym
nie wiem )
A u (B−C) = [(AuB) − C] u (AnC)
x∈A v x∈( B − C )
x∈A v ( x∈B x!∈C )
(x∈A v x∈B) (x∈A v x!∈C)
I co teraz?
22 lis 11:12
iteRacj@:
AU(B−C) = [(AUB)−C]U(A∩C)
[(AUB)−C]U(A∩C) = [(AUB)∩C']U(A∩C) = [(A∩C')U(B∩C')]U(A∩C)
= (A∩C')U(A∩C)U(B∩C') = AU(B∩C') = AU(B−C)
22 lis 12:04
Ktoś: (A∩C')U(A∩C)U(B∩C') = AU(B∩C')
Nie rozumiem tego przejścia
22 lis 12:17
iteRacj@:
(A∩C')U(A∩C) = A
czy to jest jasne?
22 lis 12:24
iteRacj@:
tak będzie jaśniej
(A∩C')U(A∩C) = (CUC')∩A = Ω∩A = A
22 lis 12:27
ktoś: Tak jasne jest dzięki.
23 lis 12:03