Obliczanie pochodnej
Maciess: Jak obliczyć taką pochodną?
((x2+1)2)'
Nie chodzi mi o wynik tylko kolejność postępowania żeby liczyć to szybko.
22 lis 10:50
Adamm: =2(x2+1)*2x
22 lis 10:52
Maciess: Czyli jeden czynnik ze wzoru na iloczyn pochodnych i razy wykładnik?
22 lis 11:30
Jerzy:
Nie, to pochodna funkcji złożonej, gdzie funkcją zewnętrzną jest f(x) = (g(x))2 ,
a funkcją wewnętrzną: g(x) = x2 + 1
22 lis 11:35
Ajtek:
Masz funkcję złożoną postaci u2, gdzie u=x2+1 czyli liczysz pochodną funkcji (u2)' i mnożysz
przez pochodną funkcji wewnętrznej czyli u':
f(u2)'=(u2)'*u', czyli jak napisał Adamm
(x2+1)2)'=((x2+1)2)'*(x2+1)'=2(x2+1)*2x
22 lis 11:38
Jerzy:
Jeśli byś liczył ze wzoru na iloczyn funkcji, to wtedy:
[(x2 +1)2]' = [(x2 + 1)*(x2 + 1)]' =
= 2x*(x2 + 1) + (x2 + 1)*2x = 2*2x(x2 + 1) = 4x(x2 + 1)
22 lis 11:55