asa
op: Prędkość pojazdów jadących po kłowym zakręcie autostrady ma wynosić 60 km/h. (a)
Jeśli promień krzywizny tego zakrętu wynosi 120 m, jaki jest najwłaściwszy kąt pochylenia
autostrady? (b) Jeśli autostrada nie jest pochylona, jaki powinien być minimalny
współczynnik tarcia między oponami i drogą, aby samochody nie ślizgały się przy tej
prędkości?
Prosilbym o rozwiazanie krok po kroku
22 lis 01:41
g:
| | m*v2 | |
(a) siła ciężkości Q = m*g, siła odśrodkowa F = |
| , kąt α = arctg(F/Q). |
| | R | |
(b) siła tarcia T ≤ f*Q, warunek nieślizgania: T = F, stąd f ≥ F/Q.
22 lis 11:42