walce
marchewkaaa:

A to zadanko ktos umie rozwiazac?
7)dzbanek z filtrem ma ksztalt walca o srednicy 14 cm(patrz.rys.) Filtr umieszczony w dzbanku
jest walcem o średnicy 6cm.
−odzcytaj z rys.potrzebne dane i oblicz w cm
3 objetosc wody wtym dzbanku?
−czy woda z tego dzbanka zmiesci sie w garnku o pojemnosci 2l?
Eta:
Ilość wody w dzbanku : V1 − V−2 = πR
2*H − πr
2*h
gdzie R, H wymiary dzbanka r, h −− wymiary filtra
R= 7 cm H= 18 cm r= 3 cm h= 18 −3= 15
ilość wody w dzbanku:
882π− 135π= 747π cm
3 ≈ 742*3,14 ≈ 2345,58 cm
3 ≈2,35 l
bo 1l = 1dm
3 = 1000 cm
3
odp: już podaj sam