wielomiany
Kasiulka:): Mam problem z zadaniem

pomoze ktos?
1) Wielomian W(x) = −x³ + 5x² + ax + b jest równy wielomianowi P(x) = (x−1)²(c−x) gdzie c ≠ 1
a) Wyznacz a, b i c
b) Dla wyznaczonej wartości parametru c rozwiąż nierówność P(x)≤ 0.
2) Dla jakiego m W(x) = (m−2)x⁴ − 2(m+3)x² + m − 1 = 0 ma 4 różne pierwiastki.
31 sty 18:58
kropecka.91: Pomoge .
31 sty 19:01
kropecka.91: Jesli dam rade ..
31 sty 19:01
Kasiulka:): no bardzo bym prosila bo nic z tegop nie rozmumiem a zadanie na jutro
31 sty 19:06
Kasiulka:): oj chyba jednak nie dalas rady
31 sty 19:46
stanislaw:
a)
P(x) = (x−1)2(c−x)
P(x) = (x2 − 2x +1)(c − x) = x2c − x3 − 2xc + 2x2 + c − x = − x3 +x2(c +2) − x(2c +1) +
c
P(x) = − x3 +x2(c +2) − x(2c +1) + c i W(x) = −x3 + 5x2 + ax + b
c +2 =5
c = 5 −2
c = 3
−(2c +1) = a
−2*3 − 1 = a
a = −7
b = c
b= 3
31 sty 20:11
stanislaw: b)
P(x) = (x−1)2(c−x)
P(x) = P(x) = (x−1)2(c−x)
(x−1)2(3 − x)≤0
x = 1 ⋀ x=3
wykres to parabola, która ma ramiona skierowane w dół bo a<0
rozwiązanie to przedział x∊ (−∞, 1) ∪ <3 ,∞)
31 sty 20:30