Troszkę niedokładny rysunek
BB:

Na rysunku przedstawiono trójkąt równoboczny Oblicz obwód zacieniowanej na czarno figury dla a
= 6 Kont w czerwonym polu to 60 stopni a odległość b =
12 aZapisz obliczenia
21 lis 21:48
kochanus_niepospolitus:
Kont

? K
ont
21 lis 22:00
BB: napiszcie przynajmniej od czego zacząć
21 lis 22:16
Eta:

a=6 , r=3
Pole zakreskowanej na czerwono figury
S= P(ΔABC) − 2 P(
wycinków koła)
P(ABC)= a
2√3/4= 9
√3
| | 1 | |
P(wycinków) = 2* |
| πr2 = ....=3π |
| | 6 | |
S=.................
21 lis 22:37
BB: trzeba policzyć obwód zacieniowanej na czarno figury
21 lis 22:46
Eta:
U Ciebie
czarna = u mnie
czerwona
Kolor nie jest ważny ! ( nie lubię czarnego
21 lis 22:50
Eta:
Ach obwód ( źle przeczytałam

L( czerwonej figury) = długość dwóch zielonych łuków + 2*(1/2a)
| | 1 | |
długość łuków: 2* |
| *2πr= ...=2π |
| | 6 | |
L= 2π+6 = 2(π+3) [j]
======
21 lis 22:55
BB: w odpowiedziach jest obwód zacieniowanej figury 53π +8 ale jak do tego dojść
21 lis 22:55
Eta:
Napisz dane ........ bo z Twojego "bohomazu" nic nie wynika!
21 lis 22:57
BB: a odległość na pani rysunku oznaczona jako af to !3 a
21 lis 22:58
BB: Poałużę się pani rysunkiem Kont 60 stopni tak jak na pani rysunku odległość af to 13 a
odległość AE to 12 a odległość CB to a
21 lis 23:01
Eta:
| | 2 | |
L= |
| π+π+1+4+3 =.................. |
| | 3 | |
21 lis 23:06
Eta:
21 lis 23:07
Eta:
I jak? Czy teraz już wszystko jasne ?
21 lis 23:18